Bestraling bij uitzaaiingen.

07-05-2014 19:16

Bestraling is een plaatselijke behandeling. Het kan een zeer effectieve behandeling zijn om klachten te verminderen of de ziekte te remmen. Dit noemt men palliatieve bestraling. Bijvoorbeeld pijnklachten door uitzaaiingen in de botten. Meestal worden alleen die uitzaaiingen bestraald die klachten geven. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.


Bestraling kan ook voor andere uitzaaiingen een goede behandeling zijn.

Voorbeelden zijn:

  • uitzaaiingen in de hersenen die neurologische klachten geven
  • lymfeklieruitzaaiingen die tegen een bloedvat of luchtweg drukken, waardoor het bloed niet meer goed kan doorstromen of benauwdheid is ontstaan.

Voor palliatieve bestraling is vaak 1 bestraling of een korte serie bestralingen (bijvoorbeeld 5 tot 10 keer, 4 tot 5 keer in de week) voldoende. De klachten kunnen bij het begin van de behandeling tijdelijk even toenemen. De positieve effecten van de bestraling zijn meestal pas na enkele dagen tot weken na de bestraling merkbaar.

Bestraling bij uitzaaiingen kan ook een aanvullende behandeling zijn, bijvoorbeeld wanneer de lymfekliergebieden worden bestraald na een operatie waarbij lymfeklieruitzaaiingen van borstkanker zijn verwijderd. Hierbij wordt de bestraling meestal 4 of 5 maal per week gegeven gedurende ongeveer 5 weken.


Bron:  www.kanker.nl