‘Videopil’ detecteert kanker effectief en minder ingrijpend.

06/01/2016 11:06

Auteur: Fitria Jelyta van Duurzaambedrijfsleven.nl


Schotse wetenschappers hebben een manier ontwikkeld om inslikbare camera's effectiever in te zetten voor het detecteren van kanker.

De onderzoekers van de Schotse University of Glasgow hebben een systeem ontwikkeld om het hele maagdarmstelsel gedurende maximaal 14 uur in beeld te brengen. Volgens de wetenschappers maakt de techniek het mogelijk om diagnoses van kanker effectiever en minder ingrijpend uit te voeren.

De inslikbare 'videopil'  https://www.gla.ac.uk/news/headline_438089_en.html  maakt gebruik van fluorescentiebeeldvormingstechniek. Hiermee wordt de overvloedige bloedtoevoer in het lichaam gedetecteerd die de groei van kankercellen ondersteunt. "Het is een waardevolle nieuwe techniek die clinici helpt bij het voorkomen van foute positieve of negatieve diagnoses, zodat een effectievere behandeling in de toekomst mogelijk wordt", zegt  https://www.gla.ac.uk/news/headline_438089_en.html  Dr. Mohammed Al Rawhani van de University of Glasgow.

De traditionele fluorescentietoestellen die kanker detecteren verbruiken volgens de onderzoekers veel energie. Daarnaast kosten deze toestellen veel geld en nemen ze veel ruimte in beslag. De huidige fluorescentietoestellen zijn daardoor beperkt tot laboratoria en onderzoeksruimten in ziekenhuizen.

Ultrasound:

De wetenschappers zeggen in gesprek te zijn met de industrie om het product op de markt te brengen. Zo willen de onderzoekers de beeldvormende eigenschappen van de videopil in de nabije toekomst verder uitbreiden met bijvoorbeeld ultrasound. 


Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl