Moet ik vitamine D slikken als ik prostaatkanker heb of heb gehad ?

02-09-2020 17:25


                               




Voeding en Kanker info - patient




Alleen als je een tekort hebt aan vitamine D moet je tijdens of na prostaatkanker extra vitamine D slikken. Het is daarom goed om de hoeveelheid vitamine D in je bloed te laten controleren door een arts.



Wat is vitamine D?


Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in onze huid vitamine D gemaakt. Daarnaast krijgen wij vitamine D binnen via ons eten, zoals vette vis, eieren en halvarine.

Ons lichaam heeft vitamine D nodig om calcium uit onze voeding op te kunnen nemen. Calcium is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Vitamine D helpt onze spieren en ons immuunsysteem goed te werken.



Wat blijkt uit onderzoek?

Onderzoek laat zien dat mannen met prostaatkanker die voldoende vitamine D in hun bloed hebben, langer blijven leven dan mannen die te weinig vitamine D in hun bloed hebben.


Lees hier verder over het wetenschappelijk onderzoek.


Ons advies:

Twijfel je of de hoeveelheid vitamine D in je bloed goed is? Vraag je huisarts dan om dit te controleren. Als de hoeveelheid te laag is, is het goed om een vitamine D supplement te slikken. Mannen van 70 jaar en ouder en mannen met een donkere of bedekte huid wordt geadviseerd standaard vitamine D supplementen te slikken. Dit is om de kans op botontkalking te verkleinen.


Hoeveel extra vitamine D je nodig hebt lees je bij het Voedingscentrum.



Lees ook:

Wat is goed om te eten bij botontkalking?




Bron: www.voedingenkankerinfo.nl