Schildklierverwijdering.

24-01-2014 21:01
 

 Meestal verwijdert de arts uw hele schildklier. Een ander woord hiervoor is thyreoïdectomie. De arts kan de schildklier ook voor een deel verwijderen. Hij haalt dan 1 helft van de schildklier weg. Dit gebeurt als:
 

  • De kwaadaardige tumor kleiner is dan 1 cm.
  • Nog niet duidelijk is of de tumor goed- of kwaadaardig is. De patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop. U krijgt de uitslag meestal na enkele dagen. Vindt hij geen kwaadaardige cellen, of maar een heel kleine afwijking? Dan is verder onderzoek of een behandeling niet nodig. Blijkt de tumor kwaadaardig? Dan verwijdert de arts in een tweede operatie alsnog de andere helft van de schildklier.
     

De operatie duurt 1,5 tot 2 uur. U gaat hiervoor onder narcose. De arts maakt een horizontale snee laag in de hals en neemt zo de schildklier weg. Bij het hechten van de wond kan hij 1 of meer drains op de plek van de wond leggen om wondvocht af te voeren. Deze drains verwijdert de arts meestal binnen een paar dagen.

De pijn na de operatie valt meestal mee. Deze kunt u vergelijken met een keelontsteking. Enkele dagen na de operatie kunt u weer naar huis.
 
Er is een kleine kans dat een stembandzenuw tijdens de operatie beschadigt. U kunt dan last krijgen van een hese, zachte stem. Dit is meestal tijdelijk. Gaat dit niet over, dan kan logopedie u helpen om weer goed te gaan praten. Een enkele keer is een speciale ingreep aan uw stemband nodig. Die kan de kwaliteit van uw stem beter maken.
 


Gevolgen schildklierverwijdering

Is de helft van uw schildklier verwijderd, dan heeft dat meestal geen gevolgen voor de aanmaak van schildklierhormonen. De overblijvende kwab van de schildklier kan namelijk voldoende hormonen maken.
 
Is uw schildklier volledig verwijderd, dan maakt uw lichaam zelf geen schildklierhormonen meer. Om uw stofwisseling op peil te brengen en te houden, moet u voortaan schildklierhormonen in tabletvorm slikken. Die tabletten voorkomen een trage stofwisseling en de klachten die daarbij horen zoals:
  • het koud hebben
  • vermoeidheid
  • verstopping
  • gewichtstoename
     

Het kan een tijd duren voordat duidelijk is wat voor u de juiste hoeveelheid schildklierhormonen is.
 
Zijn bij de operatie uw bijschildklieren verwijderd of beschadigd, dan kunt u een tekort hebben aan bijschildklierhormoon. U merkt dit door tintelingen in uw vingertoppen en spierkrampen. De arts kan kalktabletten, en soms vitamine D-tabletten voorschrijven tegen deze klachten.
 


Behandeling met radioactief jodium

Verwijdert de arts uw schildklier helemaal, dan kan hij bijna nooit al het schildklierweefsel weghalen. Bijna altijd blijven er hele kleine restjes van de schildklier achter in de hals. Ook kunnen er (nog onzichtbare) uitzaaiingen in de lymfeklieren of ergens anders in het lichaam zijn.

Daarom krijgen de meeste mensen bij wie de schildklier helemaal is verwijderd een behandeling met radioactief jodium (I-131). De dosis die nodig is, hangt onder andere af van:
  • de grootte van de tumor
  • mogelijke uitzaaiingen

Jodium

Schildklierweefsel neemt jodium op uit het bloed. Dit geldt meestal ook voor schildklierkanker. Nadat u een capsule radioactief jodium hebt geslikt, wordt dat jodium in het schildklierweefsel opgenomen. Het radioactieve jodium vernietigt restjes schildklier- en schildklierkankerweefsel die achtergebleven kunnen zijn.

Voor de behandeling

Vaak moet u van tevoren een jodiumbeperkt dieet volgen. Dit houdt onder andere in:
  • geen vis en/of schelpdieren
  • geen jodiumhoudend zout.
     

U kunt na de dag dat u de capsule heeft ingenomen stoppen met dit dieet.

De schildklierhormoontabletten die u  na de operatie bent gaan gebruiken, moet u tijdelijk niet meer slikken. Hierdoor zult u in die tijd klachten hebben die bij een trage stofwisseling horen.

Veiligheid

U krijgt de behandeling met radioactief jodium ongeveer 4 tot 6 weken na de operatie. Voor de veiligheid van andere mensen blijft u na de toediening van het jodium enkele dagen in uw kamer. Deze kamer voldoet aan een aantal veiligheidsvoorschriften.

Hoe lang u daar moet blijven hangt af van:
  • hoeveel radioactief jodium u heeft gekregen
  • hoe snel die uw lichaam weer verlaat.
     

De radioactiviteit verlaat uw lichaam vooral via urine, speeksel en zweet. Zodra uit metingen blijkt dat de straling onder een bepaalde grens is gekomen, mag u naar huis.

Leefregels

Als u naar huis gaat, krijgt u leefregels mee. Deze moet u 1 tot 2 weken volgen. Doel van die regels is om straling voor andere mensen zo veel mogelijk te beperken. Zorgt u bijvoorbeeld voor kinderen jonger dan 10 jaar, dan mag u hen in die periode niet verzorgen. Voor meer informatie over deze leefregels kunt u terecht bij uw arts.

Na de behandeling: post-therapiescan

Ongeveer 7 tot 10 dagen na de behandeling met radioactief jodium krijgt u een totale lichaamsscintigrafie. Een ander woord hiervoor is een post-therapiescan. De scan laat zien op welke plaatsen in uw lichaam het jodium wordt opgenomen. De arts kijkt uw hele lichaam na met de scan. Hij bekijkt of of er schildklierweefsel of schildklierkankerweefsel zit. Hij kan dit zien door de straling die het radioactief jodium afgeeft.
 
De arts onderzoekt u met een speciale camera: een gammacamera. U ligt op een onderzoekstafel, en de camera maakt opnamen van uw hele lichaam. Hierbij schuift u heel langzaam door een apparaat waar de camera aan vastzit. De camera raakt u niet aan. Het onderzoek duurt ongeveer 1,5 uur. U kunt uw kleding tijdens het onderzoek aanhouden.
 

Vervolgonderzoeken

Een paar maanden na de behandeling met radioactief jodium krijgt u weer een aantal onderzoeken:
  • bloedonderzoek
  • echografie van de hals
  • misschien een totale lichaamsscan met radioactief jodium: is zo’n scan nodig, dan krijgt u daarvoor een capsule of drankje met radioactief jodium
     
 
Met de uitslagen bepaalt de arts of het nodig is om de jodiumbehandeling 1 keer of vaker te herhalen. Of dat u een andere behandeling krijgt.
 


Gevolgen van de behandeling met radioactief jodium


 
U kunt na de behandeling tijdelijk last krijgen van:
 
  • pijnlijke speekselklieren
  • een droge mond
  • maagdarmklachten
     

Zuurtjes, vitamine C-tabletten of kauwgom kunnen helpen tegen deze klachten. De meningen over het effect van deze producten zijn verdeeld. Er is geen betrouwbaar onderzoek naar gedaan. U moet dus zelf de keuze maken deze producten te gebruiken.

Zwanger worden

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd die behandeld zijn met radioactief jodium wordt afgeraden om in de eerste 4 maanden na de behandeling zwanger te worden. Ook als uw partner een behandeling met radioactief jodium heeft gehad.

Sperma invriezen

Bij jonge mannen is heel soms een mindere kwaliteit van sperma geconstateerd na meerdere behandelingen met radioactief jodium. Heeft u een kinderwens, dan kunt uit voorzorg vooraf sperma invriezen. Praat hierover met uw arts.

Artsen hebben geen andere schadelijke effecten op langere termijn van een eenmalige behandeling van radioactief jodium aan kunnen tonen.

 

 
  Bron:     www.kanker.nl