Welke hersentumoren zijn er?

26-01-2014 21:00
 

 

In de hersenen komen tumoren voor uit het hersenweefsel en de hersenvliezen zelf, dit worden primaire hersentumoren genoemd. Daarnaast kunnen in de hersenen uitzaaiingen (metastasen) ontstaan van kanker elders in het lichaam (zoals longkanker of borstkanker).

Hersenen zijn opgebouwd uit zenuwweefsel en steunweefsel, en worden omgeven door de hersenvliezen.

Tumoren uit het zenuwweefsel zelf komen eigenlijk maar weinig voor. De meeste kwaadaardige tumoren die in de hersenen ontstaan zijn tumoren van het steunweefsel. De cellen die het zenuwweefsel steunen, voeden, beschermen, isoleren, en op hun plek houden, heten glia-cellen. Een tumor van het glia-weefsel heet een glioom. De meeste gliomen zijn kwaadaardig.

De hersenvliezen heten ook wel meningen (spreek uit: mee-nin-gen). Tumoren die ontstaan uit de hersenvliezen heten meningeoom. Een meningeoom is meestal een goedaardige tumor.

De hypofysetumoren nemen een aparte plaats in. De hypofyse of het hersenaanhangsel is een klein orgaan onder de hersenen, en speelt een belangrijke rol bij de regeling van de hormonen. Hypofysetumoren zijn zeldzame, meestal goedaardige tumoren die ontstaan in de hypofyse.

Bij volwassenen zijn uitzaaiingen (metastasen) de meest voorkomende tumoren in de hersenen. Hersenmetastasen ontstaan niet in de hersenen, maar zijn uitzaaiingen van kanker elders in het lichaam die zich genesteld hebben in de hersenen. De meeste hersenmetastasen komen voor bij mensen met longkanker, borstkanker, kwaadaardige pigmenttumoren van de huid (melanoom). Ook bij nierkanker en dikke darmkanker komen regelmatig hersenmetastasen voor.


 

Bron:   www.hersenstichting.nl