1,6 miljoen IHI-subsidie voor verbetering behandeling leverkanker.

18-06-2023 19:33

 

 

 

 

 

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangt € 1,6 miljoen IHI-subsidie van de Europese Commissie voor de verbetering van leverkankerbehandelingen. De Europese Commissie heeft in totaal € 24 miljoen IHI-subsidie (Innovative Health Initiative) toegekend aan het IMAGIO-consortium dat onderzoek doet naar de verbetering en implementatie van innovatieve technologie op het gebied van oncologische interventies. Het LUMC is één van de leiders in het consortium op het gebied van leverkanker.

 

 

 

 

 

 

 

Het team van het LUMC, onder leiding van dr. Mark Burgmans, hoofd interventieradiologie, en Ir. Dr. Jouke Dijkstra van het Laboratorium voor Klinische en Experimentele Beeldverwerking, gaat zich richten op het verbeteren van de behandeling van levertumoren met behulp van percutane ablatie. Hierbij wordt met een naald door de huid heen in de tumor geprikt (met behulp van echografie en/of een CT-scan). Er hoeft dus geen operatie-incisie te worden gemaakt om op de juiste plek te komen. In het project worden artificiële intelligentie (AI) en robotica ingezet om te komen tot gepersonaliseerde behandelplannen en optimalisatie van planning en uitvoering van de behandeling. Het team van LUMC werkt hierbij nauw samen met het bedrijf Philips en het Maastricht UMC+.

 

Oncologische interventies zijn gerichte behandelingen die minimaal-chirurgisch en beeldgestuurd zijn. Deze behandelingen vormen een alternatief voor operaties. Ten opzichte van een operatie zijn oncologische interventies veiliger, goedkoper en minder belastend voor de patiënt. Ook verloopt het herstel van patiënten meestal vlotter na een dergelijke ingreep. Dankzij technologische innovaties heeft de interventie-oncologie zich sterk ontwikkeld in recente jaren. Het IMAGIO-consortium streeft ernaar deze therapieën in komende jaren breed beschikbaar te maken, te verbeteren en verder te implementeren in de klinische praktijk. De focus ligt daarbij op levertumoren, longkanker en sarcomen.

 

 

Over het IMAGIO-consortium:


[1] Het IMAGIO consortium - IMaging and Advanced Guidance for workflow optimization in Interventional Oncology - bestaat uit de volgende partners Philips, UMC Utrecht, LUMC, University Hospital of Cologne, TU Delft, Radboudumc, Luxium Solutions, Flash Pathology, Vrije Universiteit Amsterdam, Profound Medical, Gremse-IT, Thermosome, MUMC+, Nederlandse Leverpatiënten Vereniging, Fondazione IRCCS Istituto Nazionale Dei Tumori, Eberhards Karls Universität Tübingen, European Cancer Patient Coalition, Stichting Longkanker Nederland, ImaginAb, Pfizer, Universiteit Twente, Nanovi, Turku University Hospital, SIOP Europe, Janssen Pharmaceutica; en geassocieerde partners Eidgenössische Technische Hochschule Zürich en The Newcastle Upon Tyne Hospitals NHS Foundation Trust.

 

 

[2] De industrie partners zijn COCIR, EFPIA, EuropaBio, MedTech Europe and Vaccines Europe

 

 

[3] Europese Commissie, Europees plan voor kankerbestrijding - health.ec.europa.eu/system/files/2022-02/eu_cancer-plan_en_0.pdf

 

 

 

Dit project wordt ondersteund door de Joint Undertaking (JU) van het Innovative Health Initiative onder subsidieovereenkomst nr. 101112053. De JU ontvangt steun van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe van de Europese Unie en de lifescience industrieën die worden vertegenwoordigd door COCIR, EFPIA, EuropaBio, MedTech Europe en Vaccines Europe.

 

IMAGIO wordt gefinancierd door de Europese Unie, de particuliere leden en de bijdragende partners van de gemeenschappelijke onderneming IHI. Opvattingen en meningen zijn echter uitsluitend die van de auteur(s) en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs die van bovengenoemde partijen. Geen van de bovengenoemde partijen kan hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.

 

 

 

Bron: www.lumc.nl/over-het-lumc/actueel