Amerikaanse Heman Bekele (14) wint prijs voor bestrijding huidkanker.

31-10-2023 17:51

 

 

 

Auteur: Nadia Swijtink - www.kidsweek.nl/nieuws

 

 

 

Hij is nog maar 14 jaar oud en heeft nu al een speciale zeep ontwikkeld om huidkanker mee te bestrijden. De Amerikaanse Heman Bekele wint de ‘Young Scientist Challenge’, oftewel de wedstrijd voor jonge wetenschappers.

 

 

Heman Bekele winner Young Scientist Award

Foto: 3M.

 

 

 

 

 

Heman is al zijn hele leven geïnteresseerd in wetenschap en in mensen helpen. Hij komt uit Ethiopië waar hij veel mensen met huidkanker zag die een dure operatie hiervoor niet kunnen betalen. Toen hij 4 was, verhuisde hij naar de Verenigde staten waar hij zijn speciale zeep ontwikkelde. De zeep kost maar 10 dollar en zou daarom veel mensen met huidkanker kunnen helpen.

 

 

Wat is huidkanker?


Huidkanker is een vorm van de ziekte kanker die het meest voorkomt bij mensen.* Onze huid bestaat uit miljarden kleine cellen, waarvan een groot deel elke dag vervangen wordt. Ons lichaam is dus elk moment van de dag druk bezig om nieuwe cellen aan te maken. Bij iemand met huidkanker zijn sommige cellen kwaadaardig en verspreiden ze zich over de huid. Hierdoor kan er een plekje of wondje op de huid ontstaan. Dit plekje kan steeds groter worden en zelfs gaan bloeden. Dit komt bijvoorbeeld door de sterke straling van de zon en wordt vaak behandeld met een operatie. Zo'n operatie kost alleen wel veel geld.

 

 

Wat doet de zeep?


Met de zeep van Heman kan huidkanker veel goedkoper bestrijd worden. De zeep bestaat uit verschillende ingrediënten die bepaalde cellen in de huid activeren om tegen de kwaadaardige cellen te vechten. Mensen met huidkanker kunnen de zeep op hun huid smeren om op die manier de juiste huidcellen te activeren. 

 

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 
 
Winnaar Heman Bekele Young Scientist Award
Foto: 3M Young Scientist Challenge,
 
 
 
 
 
 
 
 

Symbool van hoop:


Met de prijs van 25.000 dollar (omgerekend is dat zo’n 23.5 duizend euro) wil Heman van de zeep een ‘symbool van hoop’ maken en ervoor zorgen dat ie voor iedereen beschikbaar wordt. In het onderstaande filmpje vertelt hij over zijn uitvinding:


 

 

Voor de Video van dit Artikel klik hier