Gevoelens en emoties na het slechte nieuws.

08-02-2019 14:40



Misschien was u vanaf het begin optimistisch gestemd over het verloop van uw ziekte. Of u hield meteen al rekening met slechte berichten. Het kan ook zijn dat uw verwachtingen en gedachten over het verloop van uw ziekte schommelden tussen hoop en wanhoop. Dan blijkt het (toch) niet goed te gaan. De dokter vertelt u dat u niet meer beter zult worden.


Schok:

Wanneer iemand hoort dat hij niet meer kan genezen, kan dit een enorme schok zijn. Mensen reageren hier heel verschillend op. De een is erg bang, de ander vooral ontzettend kwaad, weer een ander is verdoofd door het nieuws. Alles lijkt misschien in één klap zinloos geworden. Het kan ook zijn dat de boodschap eerst nog niet goed tot u doordringt. Het besef komt dan beetje bij beetje.


Wat kan helpen?

De eerste tijd na het slechte nieuws is voor de meeste mensen een heftige  periode. Het lijkt of u geen grip meer heeft op uw leven.


Als u daar behoefte aan hebt, praat dan over wat u doormaakt. Dat kan met iemand uit uw naaste omgeving, bijvoorbeeld uw partner of een goede vriend(in). U kunt ook praten met iemand die iets verder van u afstaat, zoals iemand van een patiëntenorganisatie of een geestelijk verzorger. Ook praten met andere mensen die ongeneeslijk ziek zijn, kan misschien helpen.

Lees meer over lotgenotencontact.


Wilt u het liever voor u zelf houden, probeer er dan eens wat over op te schrijven. Vaak helpt het om onder woorden te brengen wat er in u omgaat. Dan kunt u er even wat afstand van nemen. Het kan ook prettig zijn om een blog bij te houden. Hierdoor kunt u zich uiten en tegelijkertijd mensen om u heen op de hoogte houden van uw situatie.

Lees meer over bloggen op kanker.nl


Wie kan helpen?

Gevoelens van angst en somberheid zijn normaal. Heeft u erg veel last van deze gevoelens, dan kunt u dit bespreken met uw arts, een verpleegkundige of verzorgende. Andere zorgverleners die kunnen helpen zijn een (medisch) maatschappelijk werker, een geestelijk verzorger of een psycholoog. 


In gesprekken met hulpverleners kan de Lastmeter u helpen. Zie de link hieronder.       


Lastmeter:         

De Lastmeter is een vragenlijst over hoe u zich voelt. Door de vragen te beantwoorden, maakt u voor uzelf en voor uw zorgverleners zichtbaar van welke problemen of zorgen u op dit moment last heeft.



Bron: www.kanker.nl