Het verschil maken voor nierkankerpatiënten.

15-06-2023 18:13
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vandaag is het Wereld Nierkankerdag en staat het Antoni van Leeuwenhoek stil bij nierkanker: een kankersoort die steeds vaker voorkomt. Het AVL is gespecialiseerd in de behandeling van nierkanker. Het type behandeling hangt af van een aantal factoren, onder andere of de tumor is uitgezaaid. Daarnaast combineren we onze zorg met grensverleggend onderzoek op zoek naar nieuwe behandelmogelijkheden, zoals een nieuwe veelbelovende studie waarin immuuntherapie gegeven wordt voorafgaand aan de operatie.
 
 
 
 

Immuuntherapie bij nierkanker:


Het AVL heeft een voortrekkersrol in onderzoek naar en behandeling met immuuntherapie. Het is een behandeling die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen. De behandeling werkt niet direct in op de tumor zoals doelgerichte therapie, maar is gericht op het versterken van het afweersysteem zelf. Immuuntherapie wordt op dit moment al ingezet als behandeling bij uitgezaaide nierkanker.

 

Met de NESCIO studie onderzoekt het AVL nu ook het effect van immuuntherapie voorafgaand aan een operatie. Met deze studie willen artsen en onderzoekers zien of de niertumor sterk kan worden teruggedrongen en of hierdoor de kans op terugkomen van de ziekte kleiner wordt. Onderzoeker en internist-oncoloog John Haanen: “Het toedienen van immuuntherapie voor een operatie is al veel onderzocht in melanoom, een agressieve vorm van huidkanker, andere vormen van huidkanker, bij dikkedarmkanker en blaaskanker. Resultaten van deze studies tonen aan dat deze voorbehandeling de tumor kan doen slinken en daarmee de kans op terugkeer van ziekte kan verkleinen. Wij hopen dat de NESCIO studie ook zo’n positief effect laat zien en dat we hiermee het verschil kunnen maken voor nierkankerpatiënten. De eerste resultaten van de NESCIO studie worden over een aantal jaar verwacht.”
 

 

Wilt u meedoen aan deze studie? Neem dan contact op met f.burgers@nki.nl

 
 
 
 

 

Meer over nierkanker:

 

In Nederland krijgen elk jaar zo’n 2600 mensen de diagnose nierkanker. Nierkanker, ook bekend als niercelcarcinoom, is een verzamelnaam van alle soorten kanker die in de nier voorkomen Nierkanker geeft in het begin zelden klachten waardoor het niet altijd vroegtijdig wordt opgespoord.
 

Risicofactoren zijn roken, hoge bloeddruk en obesitas, welke in toenemende mate in de samenleving voorkomen. Ook speelt bij sommige patiënten erfelijke aanleg een belangrijke rol.

 

 

 

meer over nierkanker

 

 

 

 

 

Bron: www.avl.nl/nieuwsberichten

 

 

 

 

Contact

Beheerder Bertus Heeft u vragen dan kunt u zich wenden tot de Beheerder.

website@info-over-kanker.nl

Stuurt U een mail dan zal deze binnen enkele dagen worden beantwoord.