In actie voor zieke klasgenoot.

17-03-2024 17:00

 

 

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

 

 

Afbeelding

 

 

 

 

Tot 24 maart  2024 halen kinderen van groep 6/7 van de Jozefschool geld op voor het Prinses Maxima Centrum. De actie heeft een trieste aanleiding. Klasgenootje Loek is voor de tweede keer getroffen door kanker. Tijdens de Zestig van Texel loopt de klas één kilometer vam de 120 mee met sponsorloper Jeroen van Veen, die ook geld inzamelt voor het Centrum voor kinderoncologie.

 

De schok was groot toen de kinderen te horen kregen dat bij Loek wederom kanker was aangetroffen. En dat terwijl hij nog maar net een zeer intensieve behandeling achter de rug had waarbij tussentijdse onderzoeken steeds uitwezen dat er geen tumor meer was. “Loek was net weer helemaal aangesloten in de klas”, zegt juf Marit Ellen. “Om dat te vieren, zouden we gaan zwemmen met de hele klas.” Tijdens de voorjaarsvakantie bleek de kanker opeens terug te zijn. Verschrikkelijk nieuws voor Loek en zijn familie. Ook bij zijn klasgenoten en leerkrachten sloeg dit nieuws in als een bom.

 

 

Terneergeslagen:

“Het is intens verdrietig om weer voor een langere tijd een lege stoel in de klas te hebben”, zegt Marit. “Het gemis voor de klas is groot, maar voor Loek zelf is het vreselijk. Als je niet naar school kunt gaan, dan weet je pas hoe belangrijk het is om iedere dag je tas te pakken en richting je vrienden te lopen en samen te gaan leren. Een deel van je toekomst ligt in handen van de basisschool, niet alleen cognitief, zeker ook sociaal. Het missen van uitjes, zoals het schoolreisje, een sporttoernooi of een bezoek aan de bibliotheek. Het maakt het voor Loek extra zwaar dat hij dit voor de tweede keer moet missen, net nu de eindstreep in zicht was.”

 

 

Direct in actie:

Zowel Marit als de kinderen wilden graag ‘iets’ doen. “Toen ik het idee om geld in te zamelen aan de klas voorlegde, waren de kinderen direct enthousiast”, gaat Marit verder. “Nog voordat ik de actie op de site van het Prinses Maxima Centrum had aangemaakt, stroomde het geld al binnen. Veel kinderen waren meteen begonnen met geld inzamelen. Ons streefbedrag van €500,- hadden we al binnen één dag ruimschoots overtroffen.”

 

 

Cupcakes, statiegeld en armbandjes:

Verkoop van zoetigheid bleek populair onder de jeugd. Zo bakten Jada en Bridget heerlijke cupcakes in oma’s keuken en gingen Anna en Zoë van deur tot deur met zelfgebakken chocolade- en sinasappelcake. Siem, Levi en andere Siem sloten een slimme deal. De supermarkt stelde wafels en slagroom beschikbaar en het drietal regelde de verkoop. Lindsay verkocht zelfgemaakte snoepzakjes. Djaro en Steven haalden statiegeldflessen op, net als Lieke, Dinne en Shirley. Flink sjouwen, maar de beloning was er dan ook naar. Lot en Jada maakten armbandjes die erg gewild waren. Ook Siem kwam op het idee om zelfgemaakte armbandjes te verkopen. De verkoop besteedde hij uit aan zijn moeder, waardoor hij tijd had om samen met Damon de deuren langs te gaan mét QR-code. En gelukkig maar, want Damon merkte op dat weinig mensen nog cash op zak hebben. Dirk en Siem riepen een boodschappenservice in het leven en Brody en Bowie gingen ook langs de deuren. De twee jongens kwamen erachter dat collecteren voor het goede doel niet zonder gevaar is. Ze kregen een overenthousiaste hond achter zich aan en moesten dekking zoeken in een boom. Tot slot nog Hugo, die al dagenlang bij de supermarkt zijn zelfgemaakte sleutelhangers staat te verkopen. En dit is nog maar een kleine greep uit de acties van de kinderen. 

 

 

In training:

De teller staat al op €3.000,-. Ondertussen blijven kinderen geld inzamelen. Ze zijn ook in training voor de kilometer tijdens de Zestig van Texel. Die dag zal het totaalbedrag worden overhandigd aan Jeroen. 

 

Ook doneren? Scan de QR-code in de foto of ga naar www.maximaalinactie.nl/fundraisers/jozefschool-groep-6-7.

 

 

 

Bron: www.texelsecourant.nl