Kjeld (3) heeft een hersentumor: zijn moeder zamelt ruim 17.000 euro in voor andere kinderen met kanker.

18-01-2024 17:41

 

 

Links: geluksijsje, rechts: Kjeld en Daniëlle

Links: geluksijsje, rechts: Kjeld en Daniëlle.

Foto: Instagram @geluksijsjes.

 
 
 
 
 
 
 
De diagnose kwam zo'n anderhalf jaar geleden als donderslag bij heldere hemel. De kleine Kjeld uit Zwijndrecht, toen één jaar oud, bleek een hersentumor te hebben. Vele bezoeken aan het Prinses Maxima Centrum volgden. Moeder Daniëlle wilde iets terug doen voor dit Utrechtse ziekenhuis voor kinderoncologie, en met succes: ze haalde al meer dan 17.000 euro op met zelfgemaakte 'geluksijsjes'.
 

Daniëlle Bakker (34) prijst de zorg in het Utrechtse ziekenhuis. "Het is een plek waar je liever niet komt, maar waar kindjes met kanker echt op de allerbeste plek zijn", vertelt ze. "Het is onwijs mooi om te zien hoe lief iedereen in het centrum voor Kjeld en ons is en hoe fantastisch de zorg is."
 

Sinds 2022 staat het leven van het gezin op zijn kop. Kjeld had als dreumes geregeld koortsstuipen en was vaak ziek. Het was niet meteen iets waarover de ouders zich zorgen maakten, maar de koortsstuipen kwamen steeds vaker en steeds langer terug. "Voor onze geruststelling werd toen aangeboden om een MRI-scan te laten maken van zijn hoofd", legt Danielle uit. Op die manier hoopten artsen bijvoorbeeld epilepsie uit te kunnen sluiten.
 

Maar de uiteindelijke diagnose bleek heel anders: een hersentumor, notabene op een plek die niet geopereerd kan worden zonder mogelijke schade aan te richten. "Er is nu besloten om niks te doen, want ook met chemotherapie krijgen ze deze tumor niet helemaal weg", vertelt Danielle. Maar de situatie is gelukkig stabiel. "Eigenlijk gaat het heel goed. Hij heeft die tumor, maar die is rustig en houden we goed in de gaten. We kunnen nu niks anders doen dan afwachten. Hij heeft er zelf verder geen last van."
 
 
Kleine Kjeld houdt enorm van ijs, het is zelfs het eerste woord dat hij kan zeggen. Daniëlle vertelt: "Na ieder onderzoek wordt goed nieuws gevierd met ijs. Zo ontstaat het familiemotto: als hij zo door gaat met iedere dag een ijsje eten, dan gaat hij gewoon honderd worden." De ijsjes gaan een steeds grotere rol spelen in hun leven. Daniëlle besluit ín 2022 mee te doen aan de kerstactie van missie 538 voor het Prinses Maxima Centrum. Als dank voor de goede zorg voor Kjeld.
 


Geluksijsjes:

 
Daniëlle is fotograaf, werkt aan de Hogeschool Rotterdam en is creatief. "Ik schilderde voor de actie ansichtkaarten van ijsjes, ik wilde het vrolijk houden. De opbrengst van de verkoop is het eerste jaar 12 duizend euro. Kerst 2023 kriebelde het weer. Ze wilde het anders en kleinschaliger aanpakken. 2.500 euro, was het doel. Niet met ansichtkaarten dit keer, maar met miniatuur-ijsjes van composiet, in allerlei soorten, kleuren en maten. Elke donateur krijgt vanaf 25 euro zo'n geluksijsje opgestuurd. En dat blijkt een succes. Het streefbedrag van 2500 euro wordt al snel gehaald en de donaties blijven maar binnen lopen.
 

De actie loopt zelfs zo goed dat Daniëlle rond de feestdagen even moet wachten op nieuw materiaal om alle bestellingen bij te kunnen benen. De inzameling zou eigenlijk begin januari stoppen, maar het gezin besluit daar nog twee weken aan vast te plakken. De 3-jarige Kjeld schuift geregeld aan wanneer zijn moeder druk bezig is met het knutselen van de ijsjes. "Al wordt zijn enthousiasme inmiddels wel wat minder", lacht Daniëlle.
 


Controle:

In maart wordt het geld aangeboden aan het prinses Maxima Centrum. Dat is tegelijk met de controle van Kjeld. Hij wordt elke drie maanden onderzocht of de tumor niet groter is geworden. Bij goed nieuws wordt dat gevierd, uiteraard met een ijsje. "Er hangen hier ijsjes aan de muren, ik heb een tatoeage van een ijsje. Je kan het Kjeld niet kwalijk nemen dat hij van 's morgens vroeg tot 's avonds laat aan ijsjes denkt."
 

De ijsjesactie voor kerst 2024 is ook al in de maak. "Het is bedoeld voor de kerstvakantie 2024. Dan zijn wij vrij, want is het is toch een fulltimebezigheid. IJssalons zijn in de winter meestal dicht, dus we denken aan een ijsjeszaak take-over in Rotterdam, maar daarover later meer."
 
 
 
 

Voor het 1e Bericht van Instagram klik hier

 
 

Voor het 2e Bericht van Instagram klik hier