Laserbehandeling versnelt haargroei na chemo met 1 maand.

15-05-2023 18:17
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De HAIRLASER-studie van doctoraatstudent Joy Lodewijckx (UHasselt/Jessa) bewijst dat kankerpatiënten die hun haar verliezen ten gevolge van chemobehandeling, baat hebben bij een laserbehandeling. Lasertherapie versnelde de haargroei van de testgroep met 1 maand. De resultaten zijn zopas gepubliceerd in ‘Supportive Care in Cancer’, een wetenschappelijk gerenommeerd tijdschrift dat oncologen en onderzoekers wereldwijd raadplegen.
 

In de periode tussen juni 2020 en mei 2022 namen 34 patiënten van het Jessa Ziekenhuis deel aan deze HAIRLASER studie. Het doel van de studie was het behandelen van haarverlies veroorzaakt door chemotherapie.

 

Joy Lodewijckx, doctoraatsstudente : “We bezorgden de helft van de deelnemende patiëntengroep een lasertoestel. De andere helft niet. De patiënten die een lasertoestel mee naar huis kregen, vroeg we om gedurende drie maanden (post-chemotherapie) zelf een driewekelijkse laserbehandeling toe te passen. Tegelijk brachten we de ernst van het haarverlies en de levenskwaliteit in kaart. Het resultaat werd tussen beiden groepen vergeleken. Hieruit kunnen wij concluderen dat we m.b.v. lasertherapie de haargroei na chemotherapie met één maand kunnen versnellen.”
 

Verder stelde ze ook vast dat de personen opgenomen in de laser groep, een betere levenskwaliteit en een beter zelfbeeld hadden in vergelijking met personen in de controle groep (zonder lasertoestel).

 

Joy Lodewijckx, doctoraatsstudente : “Eerder dit jaar startten we zelf een vervolgstudie op binnen het Jessa Ziekenhuis. In deze studie wordt nagegaan of het gebruik van lasertherapie in combinatie met hoofdhuidkoeling het haarverlies door chemotherapie kan voorkomen.”
 

De HAIRLASER-studie volgt de NEUROLASER-studie op, waarin Lodewijckx in 2021 al aantoonde dat lasertherapie ook zenuwpijnen na chemo, vermindert.

 
 
Beide studies werden gefinancierd door Kom op Tegen Kanker, het Limburgs Kankerfonds en het Limburg Clinical Research Center.
 
 

 

Het artikel in ‘Supportive Care in Cancer’ is online raadpleegbaar: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37060420/