Lezers doneren massaal: nu ruim 400.000 euro voor behande­ling kankerpa­tiën­tje Zeb (4) opgehaald.

22-02-2024 17:43

 

 

Auteur: David Bremmer - ad.nl/binnenland

 

 

De vierjarige Zeb Lenaers uit Weert in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Zeb lijdt aan neuroblastoom,

De vierjarige Zeb Lenaers uit Weert in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Zeb lijdt aan neuroblastoom, 

Privébeeld.

 
 
 
 
 
 
 
Geweldig nieuws voor de 4-jarige Zeb en zijn ouders. Het jongetje uit Weert, dat lijdt aan een agressieve vorm van kinderkanker, kan volgende maand naar Italië voor een kansrijke, maar uiterst kostbare behandeling. Mede dankzij lezers van deze site is afgelopen dagen ruim 3 ton extra voor hem ingezameld. Samen met het geld dat tijdens carnaval al werd opgehaald is daarmee het benodigde bedrag binnen.
 
 
,,Dit is echt fantastisch, wij zijn er helemaal beduusd van", reageert Zebs moeder Anke Lenaers ontroerd op het nieuws dat de benodigde 400.000 euro binnen is. Ze bedankt alle lezers die geld voor hun jongen hebben overgemaakt. ,,Zonder jullie was dit niet gelukt.”
 
 
Met haar man Chris luidde ze maandag op deze site de noodklok over Zeb. Ruim tweeënhalf jaar terug kreeg de peuter de diagnose neuroblastoom, een ernstige vorm van kanker bij jonge kinderen die relatief vaak dodelijk is. Afgelopen maand reisden ze met Zeb naar Rome, waar Italiaanse artsen een zeer kansrijke nieuwe behandelmethode hebben ontwikkeld. Door zogenaamde T-cellen uit zijn bloed te filteren, te modificeren en terug te plaatsen kunnen de kankercellen in Zebs lijfje heel effectief worden aangevallen. In het beste geval kan Zeb zo helemaal beter worden.
 

De trip leverde goed en slecht nieuws op. Enerzijds is de kans groot dat de behandeling aanslaat, aldus de artsen. Tegelijk weigert hun zorgverzekeraar de benodigde 400.000 euro op te hoesten. Met carnaval voor de deur startte Limburgse familie en vrienden daarop een inzamelingsactie. Al snel werd er 87.000 voor Zeb opgehaald, mede doordat diverse prinsen en prinsessen Carnaval op podia donatie-oproepen deden.

 

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 


Zeb Lenaers (midden), moeder Anke, vader Chris, uit Weert. Zeb lijdt aan neuroblastoom

Zeb Lenaers (midden), moeder Anke, vader Chris, uit Weert. Zeb lijdt aan neuroblastoom.

Privébeeld.

 
 
 
 
 
 

Gevoelige snaar:


Maandag figureerde de kleuter uit Weert in het AD en de aangesloten regionale media. Daar raakte Zebs verhaal bij veel lezers een gevoelige snaar. Daarna ging het hard, héél hard. In twee dagen tijd is ruim 3 ton opgehaald, begin van de woensdagavond stond de teller op Zebs persoonlijke pagina al op bijna 428.000 euro.

,,Echt ongelooflijk, dat betekent dat het benodigde bedrag binnen is en Zeb de behandeling kan gaan volgen”, zegt zijn dolblije moeder Anke. Normaliter wordt Zeb op 18 maart in Rome verwacht. ,,Wij hopen dat dat lukt, want dan hoeft hij niet nog in Nederland een chemokuur te volgen.”

 

Naar omstandigheden gaat het redelijk met haar zoontje, zegt ze. ,,Hij heeft net een chemokuur afgemaakt bij het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Gelukkig heeft hij daar deze keer weinig bijwerkingen van, op het oog is hij een ontzettend vrolijk en leuk mannetje. Vandaag is hij gewoon naar school, net als de rest van de week.”

 

 

Vandaag is een heuglijke dag! Ze zeggen dat alle wegen naar Rome leiden. Voor ons is die weg nu aangelegd. Nu hopen we vurig dat Zeb beter wordt

Anke Lenaers, Moeder van Zeb.

 

 

Doneren kan nog steeds:

Ondanks dat het benodigde bedrag is opgehaald, laten moeder Anke en vader Chris de donatiepagina voor Zeb voorlopig openstaan. ,,Die 400.000 euro betreft namelijk enkel de kosten van de behandeling zelf. De reis- en verblijfskosten zijn er niet bij inbegrepen”, zegt Anke.

 

Die kosten lopen echter fors op, zo dient het Limburgse gezin drie maanden in Rome te blijven. ,,Daarna moeten we nog een keer of twintig terugvliegen met Zeb voor allerlei controles. Dus dan zijn we ook weer een flink bedrag verder.” Ze beklemtoont dat het resterende geld wordt overgemaakt naar een stichting ter bestrijding van neuroblastoom-kanker.

 

Voor nu overheerst echter de blijheid en de opluchting. ,,Vandaag is een heuglijke dag!” zegt Anke. ,,Ze zeggen dat alle wegen naar Rome leiden. Voor ons is die weg nu aangelegd. Nu hopen we uiteraard vurig dat Zeb beter wordt.”

 

 

Ketting van 706 kralen:

Het zou een prachtig sluitstuk vormen van een lange ziektegeschiedenis. Ondanks zijn optimistische karakter heeft de kleuter inmiddels een ziektehistorie achter de rug waar een normaal mens een heel leven over doet. Voor elke prik of chemosessie die Zeb in het Utrechtse Prinses Máxima Centrum krijgt, krijgt hij een kraal. Inmiddels telt de ketting al 706 kralen. ,,Hij is al ongeveer 9 meter lang”, zegt Anke. ,,Als je bedenkt waar die kralen voor staan, is dat natuurlijk heel confronterend.”

 

 

Neuroblastoom zeldzaam, maar gevaarlijk:

Neuroblastoom is een zeldzame en agressieve vorm van kinderkanker, die met name bij kinderen onder de vier jaar voorkomt. Circa 25 tot 30 kinderen in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose. Bij neuroblastoom ontwikkelt zich een tumor in het onwillekeurige zenuwstelsel, waar de cellen bij kinderen nog niet volgroeid zijn. Hier wordt onder meer de hartslag, spijsvertering en ademhaling aangestuurd. In ruim de helft van de gevallen zit de kanker in de bijnier in de buik, maar de tumor kan ook in de borstholte, het bekken of de hals voorkomen. Vaak zijn er verder uitzaaiingen naar de lymfeklieren, botten, lever of het beenmerg. In dat geval zijn de overlevingskansen met 30 tot 40 procent relatief laag. Zonder uitzaaiingen is de prognose véél beter: 70-90 procent wordt dan beter.

 

 

 

Bron: www.ad.nl