Lizzy kan met rallyrit haar hersentumor even vergeten: 'Knuffels geven mij rust'.

14-04-2024 16:45

 

 

 

Lizzy met haar stressknuffels in Madurodam

Lizzy met haar stressknuffels in Madurodam

Foto: Omroep West.

 

 

 

 

 

DEN HAAG - 'Lizzy bepaalt ons dagritme, zelfs als ze slaapt zijn we met haar bezig.' De hele dag draait het leven van de familie Morgan uit Naaldwijk om de 12-jarige Lizzy. Op haar vijfde werd een tumor in haar hersenen ontdekt. De kanker heeft ze overwonnen, maar van de hersenschade zal ze nooit meer genezen. Een evenement in Madurodam zorgt ervoor dat ze haar ziekte even kon vergeten.


'Drie keer per dag moeten we haar hormonen toedienen', begint moeder Inge Morgan. Haar dochter Lizzy maakt namelijk zelf geen hormonen meer aan. Het verzorgen van iemand met continu emotionele uitbarstingen en plotseling energieverlies is zwaar, dat ook duidelijk af te lezen is aan het gezicht van Inge. Een dag om even al je zorgen te vergeten kan het gezin daarom goed gebruiken.


Inge, dochter Lizzy en de rest van het gezin staan dit weekend bij de start van de Zeldzame Ziekten Fonds (ZZF) Kids Rally bij miniatuurpark Madurodam in Den Haag. 'We organiseren zestig hele mooie oude en nieuwe dure auto's met chauffeurs. Kinderen kunnen alleen of met een ouder meerijden', zegt Daniëlle Nicodem van de organisatie.


'Deze knuffels zijn voor mijn spanningen'


Lizzy is erg stil als ze mag instappen in een spiksplinternieuwe en elektrische Range Rover. Na ongeveer tien minuten rijden begint Lizzy ineens volop te praten. 'Kijk, ik kan gewoon lastig met dingen omgaan. Ik moet pillen slikken omdat al snel alles te veel is.'


'Die kanker in mijn hersenen heeft dingen kapot gemaakt, weet je?', gaat Lizzy verder. Ze mag dan wel 12 jaar oud zijn, door de hersenbeschadiging is haar denkniveau dat van een 7-jarige.

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
Lizzy met een chauffeur van de ZZF Kids Rally
Lizzy met een chauffeur van de ZZF Kids Rally

Foto: Omroep West

 
 
 
 
 
 
 
Na ongeveer een half uur gaat de rallyrit dwars door een kazerne waar ambulances en brandweerwagens staan opgesteld. Rook wordt door de kazerne geblazen om de kinderen te verrassen. Lizzy vindt het gaaf, maar ze zegt niet zoveel.
 

'Kijk, ze draagt alleen joggingbroeken en geen spijkerbroeken, omdat dat te veel prikkels geeft op haar lichaam', zegt moeder Inge. Ze ontvangt bij de tussenstop een cadeautje van de organisatie. 'Ik denk dat er een knuffel in zit, maar ik ga het nu nog niet openen', vertelt Lizzy resoluut.
 
 
 

'Even kind zijn zoals het hoort'

 

Ze komt opeens los en begint veelvuldig over al haar knuffels te praten die ze thuis heeft. Tijdens de rallyrit liggen er twee knuffels op haar schoot. 'Als ik spanning voel pak ik ze en ga ik over ze wrijven. Zo verdwijnt de spanning een beetje.'
 

Daarna begint ze vol volume te vertellen over haar knuffel 'Lui'. 'Dat is een luipaard, die slaapt de hele dag. Dus ik heb hem nu ook niet meegenomen. Hij slaap toch', schatert Lizzy.
 
 
 
 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
Met deze dure auto werd Lizzy vervoerd tijdens de rit
 
Met deze dure auto werd Lizzy vervoerd tijdens de rit

Foto: Omroep West.

 

 

 

 

 

Op de achterbank zit moeder Inge die ook erg moet meelachen, net als de chauffeur die zijn auto ter beschikking stelde voor deze rally. 'Even kind zijn zoals het hoort. Daarvoor doen wij dit al jaren en dat blijven we doen', zegt Daniëlle Nicodem van de organisatie.


In oktober 2024 zal er weer een grote ZZF Rally worden georganiseerd. Dan wordt duidelijk hoeveel geld er is opgehaald voor het goede doel.

 

 

 

Bron: www.omroepwest.nl/nieuws