MD Anderson en Replay kondigen FDA-goedkeuring aan van IND-aanvraag voor eersteklas TCR NK-celtherapie voor multipel myeloom.

25-07-2023 17:26

 

 

 

 

 

Fase I-studie van NY-ESO-1 TCR/IL-15 NK voor gerecidiveerd of refractair multipel myeloom, eerste TCR NK klinische studie bij hematologische maligniteiten, start naar verwachting in Q3 2023.

 

Het MD Anderson Cancer Center en Replay van de Universiteit van Texas hebben vandaag aangekondigd dat de Food & Drug Administration (FDA) een 'veilig om door te gaan' heeft afgegeven voor de Investigational New Drug (IND)-aanvraag voor NY-ESO-1 TCR/IL-15 NK, een first-in-class engineered T-celreceptor natural killer (TCR NK) celtherapie voor gerecidiveerd of refractair multipel myeloom. MD Anderson is de IND referent.

 

NY-ESO-1 TCR/IL-15 NK wordt ontwikkeld door Syena, een op oncologie gericht productbedrijf gelanceerd door Replay en MD Anderson op basis van de wetenschappelijke ontdekkingen van Katy Rezvani, MD, Ph.D. , hoogleraar Stamceltransplantatie & Cellulaire Therapie bij MD Anderson . Syena heeft een exclusieve licentieovereenkomst voor het TCR NK-platform van MD Anderson .

 

Een studie bij patiënten met synoviaal sarcoom en myxoïde/rondcelliposarcoom kreeg in juni 2023 IND-goedkeuring van de FDA .

 

"Deze IND-goedkeuring van Syena's ontwikkelde TCR NK-celtechnologie voor hematologische maligniteiten volgt snel op de goedkeuring door de FDA van onze solide tumorstudie in sarcoom, wat de snelle voortgang van ons TCR NK-programma naar de kliniek en de breedte van het potentieel van onze ontwikkelde TCR NK-celtherapie signaleert", aldus Adrian Woolfson, uitvoerend voorzitter, president en mede-oprichter van Replay.

 

"Met klinische studies in twee indicaties, variërend van solide tumoren en hematologische maligniteiten, zijn we enthousiast over het potentieel van Syena's first-in-class 'off-the-shelf' ontworpen TCR NK-platform om tegemoet te komen aan meerdere onvervulde klinische behoeften," zei Lachlan MacKinnon, chief executive officer en mede-oprichter van Replay.

 

"NY-ESO-1 komt sterk tot expressie bij bepaalde patiënten met multipel myeloom en gaat gepaard met een slechte prognose, dus deze klinische studie zal de sleutel zijn tot een beter begrip van het potentieel van ons TCR NK-platform bij hematologische maligniteiten," zei Rezvani. "Ik kijk uit naar het begin van de studie later dit jaar."

 

 

Openbaring:

 

MD Anderson heeft een institutioneel belangenconflict met Replay en Syena, en MD Anderson zal een institutioneel belangenconflictbeheer- en monitoringplan implementeren om deze relaties te beheren.

 

 

 

Illustratie van natuurlijke killercellen (wit) die kankercellen aanvallen (geel).

 

 

 

 

Bron: www.mdanderson.org/newsroom