Merel: ‘Huilend lag ik met mijn benen wijd in de behandelstoel’

14-04-2024 16:38

 

 

Column: Merel Duit.

 
 
artikelbeeld column merel 6
 
 
 
 
 
 
Ik ga het vandaag niet over mannen hebben. Shocking, I know. Nee, vandaag wil ik het hebben over een belangrijke brief die ik in de bus kreeg. Een brief waarvan ik wist dat die op mijn 30e op de mat zou liggen. Een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.
 
 
Baarmoederhalskanker. Een woord dat ik drie jaar geleden amper hoorde in m’n omgeving. Tot halverwege 2021. Een van m’n beste vriendinnen ging naar de dokter met klachten. We dachten allemaal dat het niks ergs zou zijn. Kanker op je 27e? Dat overkomt ons jonge meiden toch niet? Toch wel. Baarmoederhalskanker. Met uitzaaiingen. En toen begon alle ellende. Operaties, chemo, bestralingen. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit, elke week weer. Een ontzettend zwaar en heftig traject dat je niemand toewenst.
 

Ook bij andere mensen in mijn omgeving bleek het foute boel. Zij hadden ook afwijkende cellen bij hun baarmoederhals, met biopten, lisexcisies of regelmatige controles tot gevolg. Opeens had iedereen het in mijn omgeving over baarmoederhalskanker. Doordat zo veel mensen in mijn omgeving ermee werden geconfronteerd, raakte ik in paniek. Misschien was het bij mij ook wel mis. Huilend zat ik bij de huisarts, die ik met klem vroeg om een onderzoek, ook al had ik geen klachten. Mijn huisarts deed helemaal niet moeilijk en maakte een uitstrijkje terwijl ik trillend op de behandelstoel lag met m’n benen wijd. De uitslag was gelukkig goed.

 

 
Vanaf je dertigste krijg je in Nederland een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Je kunt met de uitnodiging naar de huisarts gaan voor een uitstrijkje. Wil je niet met je benen wijd bij de huisarts zitten, dan kun je ook een zelfafnametest doen. Hiermee kun je testen of je HPV hebt, een virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Even met een staafje ‘roeren’, het is zo gepiept.
 

De uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek werd in 2022 door 54% van de uitgenodigden regelrecht de prullenbak in gegooid. Bizar. En echt onbegrijpelijk. Waarom the fuck zou je niet meedoen aan dit onderzoek? Blijkbaar denken veel mensen: wat niet weet, wat niet deert. Mensen steken liever hun kop in het zand. M’n vriendin zei met klem dat ze ons aan onze haren mee naar de huisarts zou slepen als we deze brief met uitnodiging zouden negeren. Dat hoeft ze mij geen twee keer te zeggen.

 

Ik wil tegen alle vrouwen zeggen die deze brief ook in hun postvakje hebben gekregen: doe alsjeblieft (!!!) mee aan dit onderzoek. Het is zo belangrijk dat je jezelf laat testen, óók als je geen klachten hebt. Misschien is er helemaal niks aan de hand. Maar als er wel iets mis blijkt te zijn, ben je er hopelijk vroeg bij en kan je heel veel leed bespaard blijven. Het onderzoek is helemaal gratis. Dus wat houd je tegen?

 

 

 

Bron: www.flair.nl