Nationale Kinderkankerdag te België. Amelia (8): “Ik kreeg al twee keer kanker, maar het is enorm leuk om er hier vandaag bij te zijn.”

01-10-2023 18:41

 

 

Auteur: Ward Bosmans - nieuwsblad.be

 

 

Amelia (8) kreeg al twee keer kanker maar vond het geweldig om in Planckendael te zijn.

Annelie (8) kreeg al twee keer kanker maar vond het geweldig om in Planckendael te zijn.

Foto: Sarah van den Elsken.

 

 

 

De familie Panis uit Bilzen met vooraan links Victor.

De familie Panis uit Bilzen met vooraan links Vicktor.

Foto: Sarah van den Elsken.

 
 
 
 
 
 
 
MUIZEN - Al voor de 28ste keer werd zondag in ZOO Planckendael de Nationale Kinderkankerdag georganiseerd. Ongeveer 230 gezinnen met een kind dat door de ziekte geveld werd, kwamen een dagje onbezorgd genieten, in het Mechelse dierenpark.
 
 
 
Kanker zet heel wat druk op de kinderen en hun familie. De Nationale Kinderkankerdag wil die druk wat verlichten. Een gezin dat zich normaal gezien moet organiseren in functie van het zieke kind, kon voor een keer een gezellige en fijne dag doorbrengen in een prachtig kader. Om alles in de beste omstandigheden te laten verlopen, waren de verplegers van de kinderoncologische verzorgingscentra van de partij. Die medische omkadering wordt bewust discreet gehouden zodat de kinderen enkel aan hun plezier hoeven te denken. De Nationale Kinderkankerdag is een initiatief van de vzw met dezelfde naam, ZOO Planckendael en de grote kinderoncologische centra van ons land. De drie partners werken al 28 jaar samen om van de Kinderkankerdag een succes te maken.
 
 

Warm bad:


De familie Panis – Menten uit Bilzen zakte ook af naar Planckendael. “Onze zoon Victor is nog in behandeling voor leukemie. Voor ons is deze dag puur ontspanning Even alle zorgen aan de kant. We worden hier een hele verwend. Je valt hier in een warm bad van vrijwilligers die alles doen om er een leuke dag van te maken. Als je als gezin geconfronteerd wordt met zo’n ziekte dan sta je eerste even helemaal perplex en weet je niet wat je moet doen. Je verwacht niet dat zoiets jou kan overkomen. Eens je alle uitleg over de behandeling hebt gekregen, dan ga je er gewoon voor. Dan sta je als gezin volledig achter dat zieke kind.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
 
Antoine (bovenaan links) met zijn familie.
 
Antoine (bovenaan links) met zijn familie. 

Foto: Sarah Van den Elsken

 
 
 
 
 
 
 
 

Moeilijke periode:

 
Antoine (8) uit Hoeilaart is in Planckendael met zijn ouders en zijn broer en zus. “Het is heel leuk om hier te zijn vandaag. Ik ben al naar de circusworkshop geweest en we hebben al veel dieren gezien. Ik ben zelf ziek geweest. Dat was een spannende periode die niet zo leuk was.” Ook voor mama Patricia was het een zware periode. “Het is vooral moeilijk om voldoende aandacht te blijven geven aan de andere kinderen. Je hebt de neiging om dit te vergeten. Dat is het leuke aan de Kinderkankerdag, de hele familie wordt er bij betrokken. Antoine is hier ook een vriendje tegen gekomen waarmee hij een tijd in het ziekenhuis verbleef. Hij had lymfeklierkanker en heeft gelukkig maar vijf maanden in het ziekenhuis gelegen. Dat valt wel mee in vergelijking met sommige andere kinderen. Ondertussen is Antoine genezen maar het doet goed om nog eens stil te staan bij die moeilijke periode in ons leven.”
 
 
 
 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
Kinderen konden zich laten grimmeren.
Kinderen konden zich laten grimmeren. 

Foto: Sarah Van den Elsken

 
 
 
 
 
 
 

Hartverwarmend:


Amelia Usewils (8) uit Boortmeerbeek is helemaal in haar nopjes. Ze is samen met haar mama en papa naar Planckendael gekomen. “Ik heb al twee keer kanker gekregen. Alle kinderen die ook zo ziek geweest zijn, zijn hier vandaag. Ik ben nu wel genezen maar ik moet nog een paar controles ondergaan. Wij hebben hier vandaag al de aapjes gezien. Die vond ik het leukste.” Volgens papa Kenneth heeft de ziekte van Amelia een enorme impact gehad op het hele gezin. “Je leeft mee met je dochter. Maar we hebben altijd geprobeerd om ons op te trekken aan positieve momenten zoals vandaag. Samen komen we er wel door. We hopen op een positieve afloop en voorlopig ziet het er goed uit. Dit initiatief is heel hartverwarmend. We hebben daar heel veel aan. We hebben gewoon een hele fijne dag als gezin.”
 

Nancy Verlinden nam na 30 jaar het voorzitterschap over van Karel Verbist. “Mijn papa, Rik Verlinden, zat vroeger in het bestuur van de Nationale Kinderkankerdag. In 2010 overleed hij helaas zelf aan kanker. Ik vond dit echter zo’n mooi initiatief dat ik, om hem te eren, in zijn voetsporen ben gestapt. Onze enige bedoeling is om een leuk uitje te organiseren voor gezinnen die getroffen zijn door kanker bij een van de kinderen. We willen hen een dagje zorgeloos en gratis laten genieten. Het thema dit jaar is magisch circus en dus zijn er workshops door circusschool Circolito en zijn er veel clowns aanwezig.”

 
 
 
Nancy Verlinden is de nieuwe voorzitter van de Nationale Kinderkankerdag.
Nancy Verlinden is de nieuwe voorzitter van de Nationale Kinderkankerdag. 

Foto: Sarah Van den Elsken

 
 
 
 
 
 

Gratis:


Voor de kersverse voorzitter was de organisatie van de Kinderkankerdag leuk maar enorm stresserend. “We willen de voorbije edities uiteraard evenaren. Dat kan door een vrijwilligersteam van rond de 100 mensen. De grootste uitdaging blijft om sponsors te vinden want we willen dit evenement volledig gratis houden voor de gezinnen.”
 

Gelukkig is kanker bij kinderen in België eerder zeldzaam. Het gaat minder dan 1% van alle kankers. In 2021 werden 335 nieuwe gevallen geregistreerd bij kinderen tussen 0 en 14 jaar. De meest frequente zijn leukemieën, lymfomen en tumoren van het centraal zenuwstelsel. De voorbije 40 jaar is het genezingscijfer opvallend verbeterd. Gemiddeld geneest 80% van alle kinderen met kanker. Dat is hoopgevend.

 

 

 

Bron: www.nieuwsblad.be