Nieuw kankermedicijn ontwikkeld dat milder is voor kinderen dan chemo.

17-01-2024 18:04

 

 

Auteur: IVT - hln.be/medisch

 

 

Archiefbeeld. Het medicijn kan overal toegediend worden, waardoor de patiënt minder tijd in het ziekenhuis moet spenderen.

Archiefbeeld. Het medicijn kan overal toegediend worden, waardoor de patiënt minder tijd in het ziekenhuis moet spenderen. 

Foto: Getty Images

 
 
 
 
 
 
 
Er is een nieuw soort medicijn ontwikkeld voor kinderen met kanker dat minder giftig is dan chemotherapie. Het middel kan daarnaast overal toegediend worden, want de patiënt draagt het mee in een rugzakje. Daardoor hoeven kinderen minder tijd door te brengen in het ziekenhuis.
 
 
De Britse Arthur, 11 jaar, is één van de eersten die het middel mag proberen. Hij heeft leukemie en wordt behandeld in het Great Ormond Street ziekenhuis in Londen. Zijn familie noemt het medicijn “een beetje zonneschijn”, omdat het Arthur na toediening zich niet zieker doet voelen. Hij onderging eerder al chemotherapie, maar niet alle kanker was daardoor verdwenen en Arthur was er erg door verzwakt.
 
 
De 11-jarige draagt zijn nieuwe medicijn met zich mee in een ‘blina-rugzak’. Blina, het middel, is al goedgekeurd voor de behandeling van volwassenen met kanker. Experts hopen dat onder meer de behandeling van Arthur kan aantonen dat het medicijn ook kinderen op een veilige manier kan helpen.
 
 

Werking medicijn:

Blina is een immuuntherapie die kankercellen opzoekt, waarna het eigen immuunsysteem van de patiënt ze kan herkennen en vernietigen. In tegenstelling tot bij chemo blijven gezonde cellen intact.

 

Het medicijn wordt geleverd in een zakje vloeistof dat via een dun slangetje enkele maanden in een ader in de arm van de patiënt blijft lopen. Een pompje regelt hoe snel het middel de bloedbaan insijpelt. Dit alles kan worden meegenomen in een rugzak die kleiner is dan een A4'tje. Voor kinderen betekent het dat ze tijdens de behandeling ook leuke dingen kunnen doen, zoals naar een speeltuin gaan of thuis tijd spenderen met het gezin.

 

Arthur moet om de vier dagen naar het ziekenhuis om de blina-kit te laten bijvullen. De rest van de behandeling kan gewoon thuis plaatsvinden.

 

Volgens artsen kan het nieuwe medicijn chemotherapie tot wel tachtig procent vervangen, schrijft de BBC. De Britse hoofdonderzoeker en consultant kinderhematoloog Ajay Vora zei aan de BBC dat het middel “een zachtere, vriendelijkere behandeling” is. “Chemotherapieën zijn gifstoffen die de leukemische cellen doden, maar ook normale cellen doden en beschadigen - en dat is wat hun bijwerkingen veroorzaakt.”

 

 

 

Bron: www.hln.be