Onderzoek dr. Marleen Kok van start dankzij prestatie Maarten van der Weijden.

28-07-2023 18:28

 

 

 

 

 

 

Het is Maarten van der Weijden gelukt om met de Elfstedentriatlon maar liefst 4.7 miljoen euro in te zamelen voor kankeronderzoek. Met dit bedrag kunnen de 11 geselecteerde onderzoeken worden gestart, waaronder het onderzoek in het Antoni van Leeuwenhoek naar triple negatieve borstkanker (TNBC) onder leiding van dr. Marleen Kok. 

 

 

Elfstedentocht:


Maarten legde van 18 t/m 24 juni de Elfstedentocht achtereenvolgens drie keer af: 200km zwemmen, 200km fietsen en 200km lopen. Bij alle drie de disciplines konden mensen met hem mee sporten voor dat ene gezamenlijke doel: zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Ook AVL-onderzoekers dr. Marleen Kok en Hugo Horlings zwommen een stukje met Maarten mee.

 

Twintig procent van de borstkankerpatiënten heeft triple negatieve borstkanker (TNBC). TNBC is een heterogene ziekte met subgroepen met een agressieve vorm, maar ook patiënten met een gunstig ziektebeloop. In deze TNBC-patiënten met een uitstekende prognose worden veel immuuncellen in de tumor gezien (tumor-infiltrerende lymfocyten, TILs). Het eigen immuunsysteem van de patiënt houdt namelijk de tumorcellen onder controle waardoor er geen uitzaaiingen kunnen ontstaan. Ondanks dat er nu vele internationale studies zijn die de sterke link tussen hoge TILs en goede prognose aantonen, worden de TILs niet bepaald bij TNBC-patiënten. Dit komt omdat pathologen hier een training voor nodig hebben.

 

Dr. Marleen Kok: “Met de gelden van de Maarten van der Weijden Foundation gaan we met behulp van digitale pathologie en Artificial Intelligence de TILs bepalingen introduceren in alle ziekenhuizen in Nederland. Vervolgens gaan we met de gelden een klinische trial doen bij TNBC-patiënten die hoge TILs hebben (>=75%). Momenteel krijgen al deze patiënten namelijk een standaardbehandeling met gedurende 5 maanden chemotherapie met drie of vier soorten chemo-middelen. Voor patiënten met veel TILs in de tumor is dit een enorme overbehandeling, omdat we weten dat de overleving van TNBC-patiënten met hoge TILs uitstekend is, zelfs zonder chemotherapie. In deze klinische trial zullen we in TNBC-patiënten met hoge TILs onderzoeken of we de  chemotherapie  kunnen weglaten terwijl de prognose wel uitstekend blijft en of dit weglaten van de chemotherapie de kwaliteit van leven van deze patiënten inderdaad ten goede komt.”

 

 

Elfstedentriatlon:


Na twee succesvolle 11stedenzwemtochten (2018 en 2019), waarmee in totaal ruim 12 miljoen euro voor kankeronderzoek is opgehaald, organiseerde de Maarten van der Weijden Foundation dit jaar de Elfstedentriatlon. Maarten legde van 18 t/m 24 juni de Elfstedentocht achtereenvolgens drie keer af: 200km zwemmen, 200km fietsen en 200km lopen. Bij alle drie de disciplines konden mensen met hem mee sporten voor dat ene gezamenlijke doel: zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Ook AVL-onderzoekers dr. Marleen Kok en Hugo Horlings zwommen een stukje met Maarten mee.

 

De Maarten van der Weijden Foundation heeft een unieke positie in de markt met een zelfstandige (en onbezoldigde) Medische Adviesraad, een grote rol voor de patiëntenverenigingen en de belofte dat iedere gedoneerde euro 100% besteed wordt aan kankeronderzoek. Na een gedegen selectieprocedure heeft de Foundation elf mooie kankeronderzoeken geselecteerd, waarvan er één verbonden is aan het Antoni van Leeuwenhoek.

 

 

Voor meer informatie over de Maarten van der Weijden Foundation, de overige geselecteerde onderzoeken en de Elfstedentriatlon:  www.mvdwfoundation.nl