School gaat strijd aan tegen schelden met kanker: 'Soms doet zo'n woord extra pijn'.

13-03-2024 18:41

 

 

 

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie - ANP.

 

 

 

 

NAALDWIJK - Op het Lentiz Floracollege in Naaldwijk zijn ze er klaar mee: leerlingen die te pas en onpas schelden met kanker. Daarom onderneemt de middelbare school actie in de vorm van een goede doelenactie, een postercampagne en bewustwordingsgesprekken. 'We willen een stukje bewustwording bij leerlingen creëren dat het niet oké is om dat woord zo te gebruiken', zegt directeur Pim van den Hoorn.


In Nederland is het eigenlijk wel een beetje de gewoonte: schelden met ziektes, met kanker aan de top als het meest aanstootgevend.


Recentelijk sloeg het Floracollege de handen ineen met Team Westland, dat zich inzet in de strijd tegen kanker. 'We zien het als mooie kans om het scheldwoord kanker de school uit te krijgen', legt Van den Hoorn uit.

 

'Dan doet zo'n woord extra pijn'

'Je hoort het hier en daar in de gangen voorbijkomen. Het is een woord dat niet als scheldwoord gebruikt dient te worden', vervolgt de directeur. Wie scheldt met kanker, kan anderen namelijk flink pijn doen.


'Vanuit leerlingen horen we het ook. Door het gebruik van het woord worden ook zij herinnerd aan vervelende situaties die misschien gelden of hebben gegolden in het verleden. Bijvoorbeeld als een familielid of goede bekende tegen kanker vecht. Dan doet zo'n woord extra pijn. We willen een stukje bewustwording creëren bij leerlingen dat het niet oké is om dat woord te gebruiken.'

 

Positieve benadering:

Om dat voor elkaar te krijgen, wordt in het lesmateriaal en in de wandelgangen op school extra aandacht besteed aan het thema 'kanker'. Niet alleen het woord, maar ook de ziekte zelf en de impact daarvan.


'We besteden er aandacht aan in onze groepen en mentorlessen. In de lessen biologie zijn we druk bezig geweest om een verdiepingsslag te maken over wat kanker nou precies is. Ook hangen overal in de school posters.'

 

Het is voor hen meer een stopwoordje, maar wel een verschrikkelijk stopwoordje

 

Volgens de directeur is het van essentie om niet boos te worden op leerlingen die het woord gebruiken, maar om ze op een andere, positievere manier te benaderen. 'Dat maakt dat het makkelijker bespreekbaar is.'


Een gesprek is dan beter, beseft Van den Hoorn. 'Een soort preventief bewustwordingsgesprek. Leerlingen flappen het eruit en ze hebben niet de intentie om andere te kwetsen. Het is voor hen meer een stopwoordje, maar wel een verschrikkelijk stopwoordje.'

 

Goede doelenactie:

Dit jaar organiseert het Floracollege verschillende acties om geld op te halen voor Team Westland. Eind december werd tijdens een kerstmarkt al ruim 2000 euro ingezameld en tijdens Pasen verkopen alle eerste en tweede klassen zogeheten 'verrassingstasjes'.


Daarnaast trekt een groep leerlingen en medewerkers in de week van 15 juni naar de Franse Pyreneeën om de Col du Tourmalet-bergpas per fiets en te voet af te leggen. De school hoopt per deelnemer zo'n 1500 euro aan sponsorgeld op te halen voor Team Westland. Volgens de school bestaat er 'binnenkort' de mogelijkheid om de deelnemers te steunen.
 

 

In de gangen van het Floracollege hangen posters tegen het schelden met kanker

In de gangen van het Floracollege hangen posters tegen het schelden met kanker.

Foto: Lentiz Floracollege.

 
 
 
 
 
Van den Hoorn verwacht niet dat schelden met kanker van de ene op de andere dag de school uit is, maar ziet wel een stukje begrip ontstaan bij de leerlingen.
 

'Het is een strijd van de lange adem. Uiteindelijk is het ook aangeleerd groepsgedrag. Het versterkt elkaar. Ik heb best wel lang in de stad gewerkt. Daar hoor je het nog meer dan hier in het Westland. Maar ook dan is het niet oké.'