Slim inzetten van CDK4/6-remmers bij uitgezaaide borstkanker.

13-06-2023 17:13
 
 
 
 
 
 
 
 
Later starten en korter behandelen met CDK4/6-remmers geeft net zulke goede uitkomsten bij patiënten met uitgezaaide hormoongevoelige borstkanker als een langdurige behandeling. Dat blijkt uit de SONIA-studie, waarvan de resultaten onlangs op de ASCO zijn gepresenteerd.
 

Bij vrouwen met uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker kunnen CDK4/6-remmers het effect van hormonale therapie versterken. Werkt dat het beste als je meteen start met de combinatie, of is later net zo effectief? Uit de SONIA-studie blijkt nu dat het voor de effectiviteit van de behandeling niet uitmaakt.

 

De deelnemende patiënten werden door loting verdeeld in 2 groepen: de ene helft kreeg direct een CDK4/6-remmer en de andere helft later, als de hormonale therapie niet voldoende meer werkte.
 

Patiënten die direct een CDK4/6-remmer kregen, gebruikten het middel gemiddeld 1 jaar en 4,5 maanden langer dan patiënten die in tweede instantie een CDK4/6-remmer kregen. Dit leidde bij de patiënten niet tot een betere progressievrije overleving; wel tot veel meer bijwerkingen. Het maakte de behandeling ook veel duurder.

 

Deze slimmere inzet van dure geneesmiddelen geeft 42% minder bijwerkingen en is ongeveer 35.000 euro per patiënt goedkoper dan de internationaal vastgestelde standaardbehandeling. Jaarlijks komen in Nederland zo’n 1.700 vrouwen voor deze behandeling in aanmerking.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Contact

Beheerder Bertus Heeft u vragen dan kunt u zich wenden tot de Beheerder.

website@info-over-kanker.nl

Stuurt U een mail dan zal deze binnen enkele dagen worden beantwoord.