Zeldzame dodelijke hersentumor bij Belgische tiener (13) met succes verwijderd in Italië.

07-02-2024 17:28

 

 

Getty Images

Foto:  Getty Images.

 

 

 

 

 

Een team van Italiaanse dokters is er met succes in geslaagd een zeldzame, dodelijke hersentumor te verwijderen bij een 13-jarige tiener uit ons land. Die werd behandeld in UZ Gent en reisde speciaal voor de operatie naar Como. “Hij is intussen teruggekeerd naar België voor een postoperatieve behandeling”, zegt professor Paolo Battaglia, die de operatie leidde.

 

De 13-jarige uit België reisde speciaal voor de levensreddende operatie naar het Italiaanse Como, aan de zuidwestpunt van het Comomeer, dichtbij de grens met Zwitserland. “De tiener lijdt aan een zeer zeldzame kwaadaardige tumor die zich op een zeer diepe plek in de schedel bevindt, waar bloedvaten en zenuwen van vitaal belang lopen”, zegt chirurg Paolo Battaglia.

 

“Hij werd behandeld in België, in het Universitair Ziekenhuis Gent, waar hij cycli van chemotherapie en immunotherapie doorliep. Toen de tumor niet meer reageerde op die behandelingen, werd het noodzakelijk hem operatief te verwijderen, zonder de omliggende slagaders en zenuwen te beschadigen en zonder ernstige esthetische gevolgen. Vandaar onze tussenkomst.”

 

 

Littekens:

De patiënt werd vanuit Gent overgebracht naar Italië en opgenomen in het Sant’Anna-ziekenhuis, op de afdeling Kindergeneeskunde. “De schedeloperatie werd uitgevoerd via de neus, om geen littekens te veroorzaken die het gezicht van de jongen zouden misvormen”, legt Battaglia uit. De operatie werd met succes uitgevoerd. “De jongen is intussen al teruggekeerd naar België en zal nu postoperatieve radiotherapie ondergaan.”

 

 

 

Het team van dokters onder leiding van professor Paolo Battaglia (vijfde van links).

Het team van dokters onder leiding van professor Paolo Battaglia (vijfde van links). 

Foto: Facebook ASST Lariana.

 

 

 

 

Bron: www.hln.be/medisch